Opplegg utviklet via ChatGPT.
Cuba-krisen – På randen av atomkrig
Gjennomføring
Skriv ut kortene slik at du har like mange sett med kort som grupper
Del elevene inn i grupper.
Les opp bakgrunnen og elevene oppdrag.
Del ut kort nr 1, og del ut kort til elevene etter hvert som de ber om dem.
Bakgrunn
( Leses opp av lærer i starten.)
Året er 1962, og verden står på kanten av en atomkrig. USA og Sovjetunionen er de to største supermaktene, og forholdet mellom dem har blitt stadig mer anspent etter andre verdenskrig. Sovjetunionen, ledet av Nikita Khrusjtsjov, og USA, ledet av president John F. Kennedy, er midt i den kalde krigen. Begge landene har bygget opp enorme atomvåpenarsenaler, og frykten for total ødeleggelse er alltid til stede.
I 1959 har kommunisten Fidel Castro tatt makten på Cuba, en øy bare 150 kilometer fra USAs kyst. Castro har knyttet sterke bånd til Sovjetunionen, og dette har gjort Cuba til en nøkkelbrikke i den globale maktbalansen. USA har tidligere forsøkt å velte Castro-regimet gjennom invasjonen i Grisebukta i 1961, men dette mislyktes og førte til at Cuba søkte enda tettere beskyttelse fra Sovjetunionen.
I oktober 1962 avdekket amerikanske U-2-spionfly noe sjokkerende: Sovjet var i ferd med å bygge rakettsiloer på Cuba. Disse siloene var designet for å huse atomraketter som kunne nå nesten hele det amerikanske fastlandet på få minutter. Dette var en direkte trussel mot USAs sikkerhet og en alvorlig opptrapping av den kalde krigen.
Kennedy må handle raskt. Hvis han ikke gjør noe, vil rakettene snart være operative. Men hvis han handler for aggressivt, kan det føre til en atomkrig som kan ødelegge hele verden. Det er her dere kommer inn.
Oppdraget deres
Dere er rådgivere for president John F. Kennedy. I denne simuleringen skal dere få muligheten til å sette dere i hans sko og ta avgjørelser i en av de mest kritiske situasjonene i moderne historie. Dere vil bli presentert for flere valg, og hvert valg vil føre til nye situasjoner og konsekvenser. Gruppen deres må diskutere, veie fordeler og ulemper, og enes om den beste strategien for å håndtere krisen.
Hva dere må huske på:
Diplomati eller makt? Skal dere prøve å løse krisen gjennom dialog og kompromiss, eller bruke militær styrke for å fjerne trusselen?
Hva står på spill? Hvert valg dere tar, vil påvirke forholdet mellom USA og Sovjet, sikkerheten til det amerikanske folket, og kanskje verdens fremtid.
Tenk strategisk! Dere må vurdere både kortsiktige og langsiktige konsekvenser av valgene deres.
Enighet er nøkkelen. Dere må bli enige som gruppe og gi en anbefaling til presidenten
Hva dere skal gjøre?
Les situasjonen. Dere vil bli presentert for et problem som krever en avgjørelse. Diskuter de forskjellige alternativene som gis, og bestem dere for det dere mener er det beste valget.
Motta neste kort. Når dere har tatt et valg, vil dere få et nytt kort som viser konsekvensene av avgjørelsen deres og presenterer dere for et nytt dilemma.
Avslutning og refleksjon. Etter at krisen er løst, vil vi ha en felles diskusjon. Hva fungerte? Hva kunne vært gjort annerledes? Og hva lærte vi om krisehåndtering og internasjonale relasjoner?
Spørsmål å tenke på underveis
Hvordan kan dere balansere presset fra militæret med behovet for diplomati?
Hva er risikoen ved å handle for raskt? Hva er risikoen ved å vente for lenge?
Hva vil de langsiktige konsekvensene være for USA, Sovjet, og resten av verden?
Hvordan kan dere forhandle med Sovjet uten å vise svakhet?
Dette er en øvelse i samarbeid, strategi og historisk forståelse. Gjennom simuleringen vil dere lære mer om hva som sto på spill under Cuba-krisen og få innsikt i hvordan ledere må ta vanskelige avgjørelser under ekstremt press. Lykke til – verdens skjebne er i deres hender!
Comments