De kostbare undervisningsoppleggene
- Kjetil Hope
- Jul 13, 2024
- 3 min read
Jeg fikk ideen til denne posten da jeg for en tid tilbake leste om et nytt interaktivt historiespill beregnet for et fag i skolen. Elevene skulle besøke nettsiden, og oppleve hvordan menneskene levde i tidligere tider. Hva spillet het, husker jeg ikke, men da jeg klikket meg gjennom siden kunne jeg ikke unngå å tenke, hvor mye pedagogikk får man for hver krone?

Det er mange forskjellige organisasjoner som utvikler forskjellige opplegg for skolen. Flere har laget brettspill som skolene kan bestille til kostpris. Andre lager interaktive nettsider, som den nevnt over. Andre igjen tilbyr skolebesøk. Alt dette er selvsagt kjempeflott, og jeg har absolutt ingen planer om å be dem slutte med dette.
Problemet er imidlertid er at det er kostbart. Dataspill koser, designere koster, foredragsholdere koster. Om det ikke er skolene som tar kostnadene, så er det uansett en utgift som muligens kunne vært disponert annerledes.
Men dette er mye av problemet med mange organisasjoner som utvikler materiale for skolen, det skal være så prangende. Det skal være noe som sikrer dem spalteplass, som sikrer dem støtte til fremtidige prosjekter. De ønsker ikke å lage en enkel presentasjon eller et arbeidsark. For kostnadene med å utvikle et interaktivt spill, kunne man laget uhorvelig mange arbeidshefter.

Når det gjelder dataspill er det selvsagt også en utfordring at elevene selv er vant med langt mer påkostede spill, og de er ikke sikkert at de vil like bruke skolehverdagen på 90-tallsgrafikk. Samtidig er et skolebesøk relativt dyrt, og foreninger som tilbyr dette, spesielt hvis det er gratis, bør reflektere over hvorvidt det er mulig å lage opplegg som skolene selv kan gjennomføre. Dette er som regel også et problem for skoler som ikke befinner seg en kort kjøretur fra senteret.
For min egen del har jeg helt siden starten tenkt på hvor mye pedagogikk en får for hver krone. Ett av de første oppleggene jeg utviklet, fikk jeg inspirasjon av da jeg så en video om et rollespill med konfirmanter som skulle rømme til Sverige under krigen. Rollespillet var bra, men det slo meg hvor mange som ikke kom til å oppleve dette, rett og slett fordi det var for omfattende. Det ville kreve mange frivillige, kostymer, organisering. Det var da jeg kom på med ideen om spillet Livet etter Zombiene, et spill som ikke krevde mer enn en kortstokk. Elevene får opplest et scenario, får utdelt et kort, og tar deretter valg. Elevene får så forskjellige kort basert på hvilke valg de tar. Spillet er i dag mye brukt i humanistisk konfirmasjon.
Er spillet jeg laget like bra som rollespillet det tok inspirasjon fra? På ingen måte, men det er i stedet langt enklere å gjennomføre. Et arbeidsark med spørsmål og oppgaver om et tema, vil kanskje blir brukt langt mer enn et interaktiv spill om det samme emnet.

Folk som har besøkt nettsiden min tidligere vil kanskje vite at jeg også jobber med hefter på denne siden. Mange opplegg krever kanskje at læreren setter seg inn i tema, forbereder materiale, lærer regler, men arbeidshefter er noe som bare trenger å skrives ut og deles ut til elevene. Dette er også en av grunnene til at jeg har jobbet med å lage og utvide slike de siste årene. Men dette skulle jeg ønske at flere også gjorde. Alle undervisningsopplegg trenger ikke være så imponerende.
Driver dere et sagbruksmuseum og har stadig besøk av skoleklasser? Så flott! Lag et hefte med spørsmål til samfunnsfag, til matematikk, til norsk. La lærere laste ned, skrive ut, og dele ut til elevene. Alt trenger ikke være så fancy, men du sparer lærere for masse tid.
Igjen, jeg har ingenting imot at organisasjoner besøker skoler, men disse organisasjonene bør alltid se om de også kan lage en billigversjon. Kan de spille inn et foredrag som en film, og legge ved oppgaver til elevene? Alt trenger ikke være så påkostet. Selvsagt gir de dyre oppleggene spalteplass i media, men de gir ofte ikke mye mer enn det.
Med dette er det ikke sagt at organisasjoner skal slutte å bruke hundretusener på prosjekter for skolen. Det jeg ønsker er at organisasjonene skal reflektere over hvor mye undervisning de får for hver krone brukt. Et arbeidshefte koster, som sagt, ikke all verdens, og ved å bruke litt ressurser på de enklere oppleggene, vil du få langt mer læring pr krone.
Comments