Som lærer har jeg måttet bruke mange forskjellige programmer og nettsider, og har i den forbindelse også vært på mange kurs. Veldig mange av disse kursene har kunnet, med få grep, blitt bedre.
En vanlig metode er å plassere alle lærerne i sal, gå gjennom programmet, og deretter be dem forsøke seg frem selv. Jeg synes ikke dette er en god fremgangsmåte.
Jeg liker å sammenligne dette med å undervise i sjakk. Tenk deg at man på en videregående skole bestemmer seg for at alle elevene skal lære sjakk. De kjøper så inn mange klassesett, for deretter å legge opp en plan.
Økt 1: Hvordan flytte offiserene.
Økt 2: Hvordan flytte bøndene.
Økt 3: Hvordan vinne spillet.
Økt 4: Rokade, en passant, og andre mer kompliserte regler.
Økt 5: Vanlige strategier.
Økt 6: osv
Ville dette vært en god måte i å undervise i sjakk? På ingen måte. Mange av elevene er allerede dyktige spillere, og de burde heller trent på spesifikke stillinger, åpninger og sluttspill. Det ville vært meningsløst å plassere disse sammen med nybegynnere.
Likevel er det jo nettopp dette man gjør når man har foredrag om data. Det sitter lærere i salen som i stedet for å høre om det de allerede vet kunne tatt på seg jobben som hjelpelærere. Det er lærere som forstår programmer og nettsider intuitivt, og som i stedet for å høre på en foredragsholder bør finne ut av det selv.
Forslag
La oss bruke et program de fleste kjenner godt til (MS Powerpoint) som eksempel, og planlegge et kurs ut fra det. Selvsagt tviler jeg på at dette er noe man må lære bort i et lærerkollegium, men det er ikke poenget her.
Før foredraget/ seminaret
1 Tenk ut hva lærerene skal eller kan beherske etter endt foredrag.
De skal kunne lage en presentasjon over et tema.
De skal kunne lime inn bilder.
De skal kunne bruke Utformingsideer
De skal kunne legge inn lenker, lydfiler og videoer.
De kan kunne spille inn lyd til presentasjonene og lagre som video
De kan kunne bruke programmet til å lage plakater
osv
2 Lag oppgaver til nevne kompetansemål
Oppgave 1: Lag en presentasjon med ti lysbilder
Oppgave 2: Lag en presentasjon med tekst og lysbilder
Oppgave 3: Spill inn video i en presentasjon.
osv
Lag oppgaver med forskjellig vanskelighetsgrad, hvor lærerne selv kan velge hva de vil jobbe med. Det er ikke nødvendig å lage oppgaver til de flinkeste, de kan i stedet bli hjelpelærere.
3 Plasser lærere på bord, ikke i en sal
Ikke plasser lærerne i en forelesningssal hvor de må sitte uten å kunne bevege seg. Plasser dem heller rundt bord hvor de har mulighet til å kommunisere. Dette er viktig, siden det er viktig at de prater sammen og hjelper hverandre.
4 Lag presentasjoner hvor du forklarer hvordan det gjøres
Ta skjermbilder, legg inn i Powerpoint og sett inn piler.
Eksempler kan du finne her.
Selve foredrag
1 Vis til presentasjonene og går gjennom hvordan ting gjøres
Her vil kanskje noen se på presenasjonene i stedet for deg, og det går helt fint.
Ikke bruk så lang tid at alle vil forstå det, det holder at minst 50% på hvert bord gjør det.
Ikke bruk for lang tid, la de heller prøve seg fram tidlig.
2 Be lærerne gjøre det samme som deg
Nå skal lærerne får prøve seg frem, og her er det viktig at de flinkeste hjelper dem som ikke forstod alt. Dersom noen kan alt du har gått gjennom er det viktigere at disse hjelper andre. Dette er også langt mer pedagogisk (eller andragogisk) enn om de bare lytter til deg.
3 Veksle mellom å snakke noen minutter, og deretter la dem få fortsette å bli kjent med programmet
Snakk noen minutter, la dem jobbe noen minutter, og fortsett slik.
4 Gi oppgaver
Husker du oppgavene du laget tidligere? Nå er det på tide å dele ut disse. La dem jobbe med det som er innenfor deres komepansenivå, og la dem få lære seg i sitt tempo. Legg gjerne ut på skjermen en liste med 10-15 ting de kan bruke programmet til, og la dem velge hva de mestre. Og de flinkeste? De kan hjelpe til, de vet jeg av erfaring at de elsker å gjøre.
Til slutt
Ved skolestart vet jeg at det vil være mange kurs i bruk av data, og mange av disse vil være bortkastet tid for mange av lærerne. Dette er ironisk, med tanke på skolens oppdrag, som jo er å gjøre stoffet så tilgjengelig som mulig. Enkelte lærere kan kanskje også oppfatte det som en fornærmelse at de må høre på en foredragsholder som de føler kan mindre enn dem. Ved å gi dem oppgaven å hjelpe sine kolleger, vil de kanskje føle at deres kunnskap respekteres i langt større grad. Jeg ser gjerne at skolene reflekterer mer over hvordan man faktisk underviser lærere om databruk, og ser om det finnes mer effektive måter å gjøre dette.
Comentarios