top of page
Writer's pictureKjetil Hope

Kortspill

Dette er et spill jeg laget for mange år siden, og hvor jeg fant igjen reglene nå. Jeg har modifisert det litt, og tar gjerne imot tips om endringer. Det er mange år siden jeg spilte det, men det fungerte fint da jeg spilte det med andre.


2-3 spillere

En kortstokk


(Om dere bare er to spillere, fjern alle kortene i en farge. For eksempel, fjern alle hjertekortene)


Del kortstokken i to bunker, en med billedkort, den andre med tallkort. Stokk begge bunkene.


Del ut billedkortene til hver spiller.

3 spillere: hver får 5 kort.

2 spillere: hver får 6 kort.


Hver spiller kaster så 1-2 kort slik at de bare har fire kort. Alle skal ha minst tre farger, for eksempel hjerte, spar og kløver. Dersom en spiller ikke har fått tre farger, deler man ut på nytt.


Legg ut kortene foran deg slik at alle spillerne ser hva du har.


Målet med spillet er å vinne flest bunker med kort. Du vinner en farge om du har mest poeng i den fargen.


Eksempel: To spillere


Farge Per Lise

Spar 45 32

Kløver 23 33

Ruter 31 35


Lise vinner både kløver og ruter, og vinner spillet.


Med tre spillere kjemper dere om å få minst to bunker (så lenge de andre bare får en hver). Hvis et tremannsspill ender 2-2-0, teller dere opp poengene i bunkene dere vant, spilleren med høyest totalsum vinner.


Runden

  • Du trekker inn tallkort.

  • Du fortsetter til du gir deg. Du kan gi deg når du vil.

  • Dersom du får A, 2 eller 3 er runden din over.

  • Dersom du velger å gi deg uten å trekke tallene over kan du plassere ut tallkortene på billedkortene. Du kan plassere dem ut slik du vil.

  • Spillet fortsetter så til neste spiller.


Kortene


Kongen er verdt 20 poeng, men du får bare poeng på kort i samme farge. Har du hjerterkongen, hjerter fem og ruter 7 har du 25 poeng.


Dronningen er verdt 10 poeng, men du får bare poeng for kort i samme farge, i tillegg til to eller flere kort med samme tall. Har du kløver dame, spar 5, hjerter 5 og ruter 7 får du poeng for de to første kortene, men ikke for det siste. Du har altså 20 poeng. Det kan være fornuftig å legge ut kort her og håpe at du får ett kort senere som gir poeng.


Knekten er verdt 0 poeng, men her kan du få poeng for alle kort. En hjerter knekt, ruter 10 og spar 7 gir tilsammen 17 poeng.


2 og 3: Disse kortene avslutter runden din. Du mister også alle kortene du har trukket. Stokk inn kortene du har trukket denne runden i bunken, med unntak av det siste kortet du trakk. (2 og 3 legges ikke tilbake). Legg dem synlig slik at alle spillerne ser hvor mange kort som er borte.


A: Dette er kortet du ikke ønsker. Du mister umiddelbart ett av billedkortene dine, sammen med alle kortene du har lagt på det inkludert kortene du trakk denne runden. Kortene stokkes inn igjen i bunken, med unntak av billedkortet og A.


Viktig: Dersom det første kortet du trekker i en runde er A, 2 eller 3, stokkes de inn i bunken igjen. Du skal alltid ha mulighet til å ta et valg om du vil trekke flere kort.


Du kan heller ikke flytte på et kort så lenge du har lagt det ned på et billedkort.


OBS: Dersom du trekker fem kort i en runde får du lov til å flytte ett kort fra en bunke til en annen. Dette er eneste gangen det er lov å flytte et kort som er lagt ned.


Spillets slutt

Når alle A er borte, og det bare er tre 2 eller 3 igjen i bunken, avsluttes spillet. Spillet avsluttes også i tomannsspill om man trekker sitt tredje ess, siden det da ikke er mulig å vinne.


Da teller dere opp poengene i hver bunke. Dersom en spiller har to kort med samme valør (for eksempel hjerter konge og hjerter knekt) teller bare den som har flest poeng. Det er ikke lov å slå sammen kortene.

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page