Norsk VG1 - retorikk - plan
- Kjetil Hope
- 5 days ago
- 4 min read
Dette er et forslag til hvordan du kan gå gjennom retorikk i VG1 for norsk på studiespesialisering. Det er ikke en komplett plan, men det ligger her forslag til hvordan du kan gå gjennom temaet.

Filer
Filene finner du her.
Om inndeling
Temaet er inndelt i deler, ikke økter, siden noen vil ta mer enn 90 minutter, andre mindre. Selv om det står 6 deler, er det ikke seks timer tilsammmen. Fordel slik det passer best i timen. Samtidig vil det ofte være en skoledebatt på denne tiden, husk å ta denne med i betraktningen.
Valg
Retorikk er et emne som (annenhvert år) er fornuftig å gå gjennom i starten av året, på grunn av valgkampen. Dersom det er valg samme år anbefaler jeg at du og kollegene skaffer dere minst en valgkampbrosjyre for alle partiene på Stortinget. Dersom klassen er på 30 elever trenger du altså minst 4 av hver (ta gjerne med flere).
Om tekster
Det anbefales at du tar vare på gode tekster som du finner gjennom året, både sammensatte tekster og leserinnlegg. Ha et eget dokument hvor du limer inn tekstene.
Om å gjøre det til sitt eget
Forskjellige skoler har ulike tilnærminger til faget, og det vil være mange som skal knytte emnene til forskjellige tverrfaglige temaer. Det betyr at det kan være fornuftig å ikke følge denne planen slik den står, men å moderere litt.
Tidligere eksamensoppgaver
Aldri bruk tekster som har blitt gitt til eksamen, siden det ligger ute lange analyser av tidligere eksamensoppgaver. Bruk dem bare til øving.
OBS: Jeg har samlet mange forskjellige tekster og reklamer fra aviser de siste årene, dersom du trenger noen, send melding.
Del 1: Logos, etos, patos
Eksamen. Start gjerne med å vise noen av retorikkoppgavene som har blitt gitt på eksamen de siste årene. Disse finner du her. Selv om det er tre år til eksamen, er det greit at elevene får vite hva som møter dem.
Retorisk analyse - speed dating. Dette er en øvelse hvor elevene skal studere reklamer uten at de ennå har lært fagbegrepene. Skriv ut mange eksemplarer av teksten under, eventuelt del med elevene på internett. Elevene skal sammen to og to studere en reklame og på ca ti minutter fylle ut skjemaet som ligger nedenfor. Etter at ti minutter er gått skal de skifte partner og reklame. Gjenta dette 2-4 ganger. Om reklamene: Du trenger minst fem reklamer (gjerne flere), og de kan du finne ved å enten bruke eksamensoppgaver, eller å gå gjennom Aftenpostens A-Magasin eller Dagens Næringslivs D2. Les flere tips her.
Gå gjennom etos, patos og logos. Se presentasjon her.
Velg en av reklamene de har gått gjennom og skriv en tekst hvor de går gjennom etos, patos og logos, på ca 200-300 ord. De skal forsøke å finne eksempler på appellformene. Leveres inn til neste time.
Del 2: Kairos, aptum og leserinnlegg
Gå gjennom presentasjonen om aptum og kairos. Se presentasjonen her.
Gå deretter gjennom presentasjonen om analyse av leserinnlegg. Presentasjon her.
Si:D. Elevene velger seg et leserinnlegg på Aftenposten Si:D, og svarer på følgende spørsmål:
1. Hva er grunnen til at dette innlegges publiseres? 2. Hvem er målgruppen? 3. Hva ønsker forfatteren at målgruppen skal gjøre? 4. Hvilke appellformer brukes? 5. Er dette et godt leserinnlegg? Hvorfor / hvorfor ikke?
Etter at elevene har jobbet selvstendig (eller i par) en stund, ber du noen presentere hva de har kommet frem til. Vis leserinnlegget på storskjerm samtidig.
Del 3 Videoer
Videoer. Gå gjennom i plenum noen videoer på Youtube. Se på appellformer, kairos og aptum.
Noen mulige videoer:
Gå gjennom presentasjonen om bildeanalyse.
Elevene jobber med oppgaven om videoen i fra Statens Vegvesen (filen her) og fyller ut skjemaet. Husk å be dem ta med ørepropper.
Del 4 Nettsider
Mulige nettsider
Det lokale idrettslaget
Del 5 Politikk (over flere timer)
(Denne kan også gjøres tverrfaglig med samfunnskunnskap, men da må de også snakke om partiets politikk. Det er mulig de da må lage to presentasjoner.)
Som tidligere nevnt, det er viktig at dere samler inn valgkampmateriale på forhånd.
Begynn å se på noen av videoene til de forskjellige politiske partiene. Noen av partiene er flinkere å legge ut reklamefilmer, så finn gjerne filmene frem på forhånd. Be dem diskutere kairos, apellformer og aptum i grupper, og ha en diskusjon i plenum. Du velger om du vil vise reklamer eller taler.
Partienes Youtube- kanaler (i alfabetisk rekkefølge):
Del inn inn i grupper på ca 3-4 personer. Tildel ett politisk parti til hver gruppe. Jeg anbefaler at dere holder dere til de ni partiene på Stortinget. En klasse på 30 vil da ha 6 grupper med tre elever og 3 grupper med fire.
Del ut valgkampbrosjyrene til elevene
De skal presentere partiet og retorikken til resten av klassen i neste time (så de må jobbe effektivt)
I tillegg må de sjekke ut:
YouTube-kanalen
Facebooksiden
Nettsiden
De lager en presentasjon som inneholder følgende:
Hvordan partiet presenterer sine viktigste saker.
Hvem som fremstår som målgruppen.
Billedbruk i brosjyren og på internett.
Hva som er blikkfang?
Appellformer
Plussord og minusord
Om nettsiden og valgkampmaterialet lykkes med å nå sitt publikum
Presentasjonen trenger ikke være lenger enn 3-5 minutter, og det er ikke nødvendig med karakter om dette er deres første muntlige presentasjon på videregående.
Del 6 - kortsvar retorisk analyse
Del ut en reklame, og be dem skrive ca 250- 300 ord hvor de greier ut om retoriske virkemidler i en sammensatt tekst.
Comments