Å lage vurderingsoppgaver hele året
- Kjetil Hope
- Jul 23, 2024
- 3 min read
Det er sikkert mange som synes at det kan være slitsomt å lage oppgavesett til heldagsprøver. Spesielt om man begynner noen dager før selve dagen kan det føles som mye jobb. Da er det ofte bedre å hele tiden tenke på hvilke oppgaver man kan gi til elevene.
Denne teksten tar utgangspunkt i norskfaget, men jeg vil anta at mye av dette også er relevant for andre fag.
Det viktige er å begynne tidlig med å lage oppgaver, og samle tekster og ideer lenge før elevene får oppgavene. Aktuelle tekster som du finner bør lagres umiddelbart, slik at du senere slipper å lete.
Google Disk
Jeg bruker også Google Disk og Google Dokumenter aktivt, både fordi det er mulig å jobbe med tekstene på alle enheter, men også fordi jeg ikke risikerer å miste noe.
Hvis du har googlekonto, har du også Google Disk. Her kan du lagre opp til 15 gigabyte helt gratis, og du har også mulighet til å dele filene med andre. Jeg anbefaler deg å opprette flere dokumenter eller mapper (enten lokalt eller på Disk) med følgende titler:
noveller
reklamer
dikt
leserinnlegg
fagartikkel eller essay (mappe)
Analyser (retorisk, dikt og prosa)
Dette er oppgaver som man som regel ikke trenger å bruke lang tid på å lage, så lenge man har funnet den rette teksten som elevene skal få bryne seg på. Oppgaveformuleringene er som regel like, den eneste forskjellen er tekstene elevene skal analysere. Bruk gjerne formuleringen fra eksamen.
Retorisk analyse
Jeg anbefaler å lete etter annonser i Aftenposten AMagasinet og Dagens Næringsliv D2 hver fredag. Gå gjennom e-avisen, og lagre de annonsene du synes er fine. For min egen del har jeg gjort dette de siste to årene, og opprettet et dokument med over 200 reklamer.
Her anbefaler jeg også å konvertere pdf til jpg gjennom nettsiden ilovepdf.com. Da kan du lime inn reklamene i et dokument.
Når det gjelder leserinnlegg og kronikker kan det være lurt å lime inn tekster i et eget dokument etterhvert som du finner dem. Lagre dem nå, selv om det er lenge til neste vurderingssituasjon.
Novelleanalyse
Gå gjennom skolebibliotekets liste over novellesamlinger, og se over innholdsfortegnelsen. Se etter noveller som er ti sider eller kortere. Skann inn disse og legg i en egen mappe i Google Disk. Senere kan dere gå gjennom de forskjellige alternativene, og se hvilke som passer best.
Dikt
Når du leser diktsamlinger, ta bilder med mobilen av dikt du mener bør kunne brukes til analyse. Opprett en mappe i Google Disk kalt "Dikt". Åpne Google Disk på mobilen, velg ny, og last opp bildet.
Fagartikler og essays
Disse oppgavene tar gjerne mer tid å gjøre klar, fordi man som regel må skaffe flere tekster som elevene kan bruke og trekke inn. Her anbefaler jeg imidlertid at du begynner tidlig, og oppretter en egen mappe med ett dokument for hvert tema. Se eksempel nedenfor.
La oss si at du finner en tekst om likestilling som kan brukes i en essayoppgave. Opprett en fil kalt "likestilling", og lim inn enten lenken eller teksten. Senere, når du finner andre tekster om samme tema limer du også inn disse. Etterhvert, når du har nok tekster, kan du formulere en oppgave.
Ved å lagre tekstene umiddelbart slipper du senere å måtte huske hvor du leste dem.
Mange av disse oppgavene blir nok aldri brukt i en vurderingssituasjon, men det er heller ikke nødvendig. Det vil uansett være nyttig trening i å lage oppgaver.
Å bytte oppgaver
Mange skoler har heldagsprøver både om høsten og våren, og for lærerne kan det være et omfattende arbeid å lage et oppgavesett. I tillegg til dette er det også elever som er syke på den store dagen, da må man jo lage et ekstra oppgavesett.
I den forbindelse anbefaler jeg å avtale med andre skoler om bytting av oppgavesett. Man kan enten kontakte folk på naboskolen, eller spørre på grupper på Facebook. Ett oppgavesett bør bare brukes en gang på hver skole, siden besvarelser kan deles mellom elever på forskjellige trinn. Derimot er det ikke et problem å gjenbruke oppgaven på en annen skole.
En slik bytting av oppgaver burde vært selvsagt i en travel lærerhverdag, enten organisert gjennom fylkene eller av lærerne selv.
Комментарии